Diabetes Mellitus
Wat is Diabetes Mellitus?
Diabetes is een chronische stofwisselingsstoornis, waarbij de bloedglucose is verhoogd. Diabetes mellitus betekent letterlijk ‘honingzoete doorstroming’. Deze naam is ontleend aan één van de belangrijkste verschijnselen bij diabetes, namelijk de productie van grote hoeveelheden zoete urine. Dit is het gevolg van een te hoge concentratie van glucose in het bloed. Bij een gezond mens zit er geen glucose in de urine, de nieren laten namelijk bij een normaal bloedglucosegehalte geen glucose door in de urine. Als de concentratie glucose in het bloed echter boven een bepaalde waarde uitstijgt, zijn de nieren niet meer in staat om alle glucose tegen te houden en komt een deel in de urine terecht. Omdat glucose water bindt, neemt tegelijk de hoeveelheid (zoete) urine toe. Bij diabetes is er sprake van een stoornis in de regulatie van het glucosegehalte van het bloed en van het transport van glucose vanuit het bloed naar de weefselcellen. Dit wordt veroorzaakt door onvoldoende insulineproductie en/of door onvoldoende werkzaamheid van de beschikbare insuline. Dit leidt tot een verhoogd glucosegehalte van het bloed.
De meest voorkomende vormen van diabetes:
1) type 1
2) type 2 of ‘ouderdomsdiabetes’
3) zwangerschapsdiabetes.
Minder vaak voorkomende vormen zijn genetische vormen van diabetes of diabetes veroorzaakt door medicatie als prednison.
Mensen met diabetes in Nederland
Mensen komen er per dag bij
Mensen weten niet dat ze diabetes hebben
Klachten
Oogproblemen bij diabetes kunnen bestaan uit:
- Een wisselende gezichtsscherpte.
Deze treedt op doordat de suikerspiegel in het bloed en in de ooglens wisselt, met name bij een slechte instelling van de glucose. - Netvliesafwijkingen (ofwel Diabetische retinopathie / DRP).
DRP is een ziekte van de kleine bloedvaten waarbij er veranderingen kunnen optreden aan deze vaten (lekkage, vaatnieuwvorming en overige problemen). Uw zicht kan hierdoor beschadigd raken. Deze afwijkingen moeten tijdig worden ontdekt waardoor er op tijd ingegrepen kan worden. Regelmatige controle van het netvlies bij de optometrist is daarom noodzakelijk. Om de 2 jaar is gebruikelijk. Bij risicofactoren is het advies jaarlijks te controleren of soms zelfs om het ½ jaar.
Diabetes type 1
Er wordt geen of zeer weinig insuline aangemaakt in het lichaam. Dit komt doordat de bèta-cellen in de alvleesklier (pancreas) die de insuline maken, beschadigd zijn. Om die reden heeft iemand met diabetes type 1 insuline-injecties nodig. Deze vorm wordt insuline – afhankelijke diabetes mellitus ( IADM ) genoemd. Diabetes type 1 komt vooral voor bij jongeren, maar kan op alle leeftijden optreden. De oorzaak is onbekend en de aanleg is erfelijk. Als namelijk één van de ouders type 1 heeft, is de kans op het verkrijgen hiervan 4 – 8% bij hun kind.
Diabetes type 2
Bij type 2 maakt het lichaam wel insuline aan, maar relatief te weinig. Bovendien is het lichaam vaak minder gevoelig voor de werking van de insuline geworden. Dit noemen we insuline – resistentie. Dit komt vooral voor bij mensen met overgewicht. Type 2 komt vooral voor bij ouderen ( ‘ouderdoms-diabetes’ ), maar ook steeds vaker bij jonge mensen. De oorzaak is onbekend. De bijdrage van erfelijke aanleg is sterker dan bij type 1. Als één van de ouders, of beide, diabetes type 2 heeft, is de kans op verkrijgen 20 – 50% bij hun kind. Overgewicht en te weinig beweging spelen een grote rol bij het ontwikkelen van diabetes type 2. Aanvankelijk kan de behandeling bestaan uit een voedingsadvies, eventueel gecombineerd met tabletten. Later kunnen ook aanvullende insuline – injecties nodig zijn. Er zijn ook injecties die de aanmaak van insuline door de alvleesklier kunnen stimuleren.
Complicaties
Diabetes kan leiden tot verschillende nadelige gevolgen op de lange termijn.
Het bereiken van een zo goed mogelijke bloedglucosewaarden kan de kans op complicaties verminderen. Dit geeft iemand met diabetes dus een belangrijke eigen verantwoordelijkheid.
De complicaties als gevolg van diabetes zijn afwijkingen aan:
– ogen (retinopathie);
– hart- en bloedvaten (hoge bloeddruk, hartinfarct, beroerte);
– nieren (nefropathie);
– zenuwen (neuropathie);
– voeten (diabetische voet);
– maagklachten en erectiestoornissen.
Vanwege de kans op deze complicaties is regelmatige controle noodzakelijk. Optredende complicaties kunnen in een vroeg stadium worden behandeld, waardoor de schade kan worden beperkt. Regelmatige controle door de optometrist is noodzakelijk. Bij de jaarlijkse controles door de optometrist en de diabetesverpleegkundige en/of praktijkondersteuner (POH) zal er extra worden onderzocht op afwijkingen aan hart- en bloedvaten, nieren, zenuwen en voeten. Het is dus belangrijk dat deze afspraken en controles plaats vinden.
Meer info op http://www.diabetesfonds.nl/
Hart- en vaatziekten
Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of herseninfarct (beroerte). Dit komt o.a. doordat de wanden van bloedvaten beschadigen door hoge bloedsuikers. Daarom is het belangrijk de bloedglucose zo goed mogelijk te regelen, maar ook om andere risico’s voor hart- en vaatziekten te verlagen. Dit houdt in dat uw arts adviseert om niet te roken en zo nodig bloeddruk- en cholesterolverlagende medicatie te gebruiken.
Hoe langer de diabetes bestaat des te groter de kans op netvliesafwijkingen.
De kans op DRP neemt tevens toe als de diabetes slecht gereguleerd is.
Oogonderzoek bij Oogzorgpunt
Het oogonderzoek bestaat uit:
– Meting van de gezichtsscherpte (oogmeting indien nodig)
– Oogdrukmeting (tonometrie)
– Onderzoek voorste oogsegment (o.a. hoornvlies, iris)
– Onderzoek Media (ooglens)
– Onderzoek achterste oogsegment (netvlies) / fundusfoto’s.